Η Αργώ στην ελληνική μυθολογία ήταν το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες με σκοπό να μεταβούν στην Κολχίδα και να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Πήρε το όνομα της από τον κατασκευαστή της Άργο, γιό του Φρίξου κι της Χαλκιόπης.
Η Αργώ περιγράφεται ως το γρηγορότερο και το πιο στέρεο σκάφος της εποχής της. Επιπλέον ήταν εξαιρετικά ελαφρύ, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς του στη στεριά από το πλήρωμά του. Κάποιες περισσότερο λεπτομερείς πηγές προσδιορίζουν το μήκος του πλοίου στα 50 έως 60 μέτρα (μακρά ναυς).

Ιστορίες... καθημερινής τρέλας... της πόλης

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

~~

.................................................. "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Αυστραλία: Οι «Νύφες» ξαναχτυπούν...
Μελβούρνη -(Ανταπόκρση Σωτήρης Χατζημανώλης)- Μαϊος

Περισσότερο φως στο κεφάλαιο της ομογένειας, που φέρει τον τίτλο «Νύφες», αλλά και γενικότερα της κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, στα μέσα του 20ου αι., επιχειρεί να ρίξει το βιβλίο «Προξενιό - Βιώματα και Μαρτυρίες Ελληνίδων στην Αυστραλία (1950-1975)» της δρος Παναγιώτας Νάζου, που παρουσιάστηκε στο δημαρχείο του Rockdale της Αυστραλίας, με τη συμμετοχή 200 και πλέον ομογενών, μεταξύ αυτών και νυφών, των οποίων η προσωπική μαρτυρία συνέβαλε στη συγγραφή της έκδοσης.
 Μιλώντας με συγκίνηση η συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θάρρος των νυφών με προξενιό, που υπέμειναν συνθήκες τις οποίες θα ήταν δύσκολο να κατανοήσει κανείς στη σημερινή κοινωνία. «Λυπάμαι που δεν κατάφερα να ολοκληρώσω το βιβλίο νωρίτερα και μερικές από τις νύφες, των οποίων οι ιστορίες είναι σε αυτό το βιβλίο, δεν θα δουν ποτέ το τελικό προϊόν» δήλωσε η κ. Νάζου, καθώς, πράγματι, κάποιες από τις «πρωταγωνίστριές της» έχουν φύγει ήδη από τη ζωή.
 Η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε από τα εγκαίνια έκθεσης με επιστολές, φωτογραφίες και εφημερίδες που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα της συγγραφέως. Τα εκθέματα τεκμηριώνουν το «σπαραχτικό» ταξίδι των Ελληνίδων υποψήφιων νυφών στη δεκαετία του 1950 και του 1960. «Ενώ στις φωτογραφίες εμφανίζονται επιφανειακώς αμέριμνες, η θλιβερή πραγματικότητα μερικών γυναικών βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια» σημείωσε στην παρουσίαση η συγγραφέας. «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά» εξομολογήθηκε η 22χρονη τότε Βασιλεία Σαπούνου. Ύστερα από 24 ημέρες σε ένα φορτηγό πλοίο, έφτασε ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες νεαρές κοπέλες στην Αυστραλία στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 (είχαν προηγηθεί αρκετές «φουρνιές» νυφών) για να παντρευτεί έναν άνδρα, που δεν είχε συναντήσει ποτέ. Ευτυχώς για κείνη, δεν χρειάστηκε περισσότερο από μια στιγμή για να «υποκύψει» στον Θεόδωρο Γανάτζο, τον άντρα που την υποδέχθηκε στην αποβάθρα του Woolloomooloo του Σίδνεϊ, τον Ιανουάριο του 1964. 
Είναι μαζί ύστερα από κοντά μισό αιώνα εγγάμου βίου και απέκτησαν δύο παιδιά και αργότερα έναν εγγονό. Η ιστορία της Βασιλείας Σαπούνου «φιλοξενείται» στο βιβλίο, αλλά δεν έχουν όλες τη δική της ευτυχή κατάληξη. Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, πολλές Ελληνίδες νύφες, παραμένουν δυστυχισμένες και υπομένουν δύσκολη ζωή για τον φόβο των αντιποίνων των οικογενειών τους και της αποδοκιμασία της ομογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου