Η Αργώ στην ελληνική μυθολογία ήταν το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες με σκοπό να μεταβούν στην Κολχίδα και να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Πήρε το όνομα της από τον κατασκευαστή της Άργο, γιό του Φρίξου κι της Χαλκιόπης.
Η Αργώ περιγράφεται ως το γρηγορότερο και το πιο στέρεο σκάφος της εποχής της. Επιπλέον ήταν εξαιρετικά ελαφρύ, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς του στη στεριά από το πλήρωμά του. Κάποιες περισσότερο λεπτομερείς πηγές προσδιορίζουν το μήκος του πλοίου στα 50 έως 60 μέτρα (μακρά ναυς).

Ιστορίες... καθημερινής τρέλας... της πόλης

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

~~

.................................................. "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Η γνωστή φωτογραφία της ιστορικής γενιάς του '30*

Η γνωστή φωτογραφία της ιστορικής γενιάς του '30*. 

Και σαν σήμερα πέθανε ο Γιώργος Κατσίμπαλης (1899-25 Ιουνίου 1978), ο λιγότερο γνωστός στους περισσότερους σήμερα, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο (στη φώτο ο τρίτος καθιστός).
Ο Κατσίμπαλης δεν ήταν ο ίδιος ποιητής ή συγγραφέας. Δημοσίευσε μεταφράσεις και μελέτες για σημαντικούς Ευρωπαίους συγγραφείς, άγνωστους τότε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό και πρόβαλε τη λογοτεχνική παραγωγή της λεγόμενης Γενιάς του ’30 μέσα από τις σελίδες των περιοδικών που διηύθυνε.
Εξέδωσε επίσης μια ανθολογία σύγχρονης ελληνικής ποίησης και, κυρίως, βιβλιογραφικές μελέτες για λογοτέχνες όπως οι: Παλαμάς Παπαδιαμάντης, Κώστας Κρυστάλλης, Άγγελος Σικελιανός, Κ.Π.Καβάφης, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αρθούρος Ρεμπώ κ.α.

* Με τον όρο Γενιά του ’30 περιγράφεται ένα σύνολο λογοτεχνών, διανοουμένων και καλλιτεχνών που μια περίοδο την δεκαετία του 1930, διαμορφώνουν τις θέσεις τους με κεντρικό αίτημα την αναζήτηση της "ελληνικότητας" στην τέχνη και στη λογοτεχνία.
Πολλές διαφορετικές αντιλήψεις περί ελληνικότητας υπήρξαν κατά εποχές από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Μόνο όμως σε αυτή τη δεκαετία η ελληνικότητα υιοθετήθηκε ως πολιτιστική αξία, έχοντας την ανάγκη διαφοροποίησης της τόσο από τους "νεώτερους πολιτιστικά" Δυτικοευρωπαίους εταίρους όσο και από τους Οθωμανούς.

Φώτο: Επάνω όρθιοι: Θανάσης Πετσάλης, Ηλίας Βενέζης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Ανδρέας Καραντώνης, Στέλιος Ξεφλούδας, Γιώργος Θεοτοκάς. Καθιστοί: Άγγελος Τερζάκης, K.T. Δημαράς, Γιώργος Κατσίμπαλης, Κοσμάς Πολίτης, Ανδρέας Εμπειρίκος.

_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου